Gemaakt door Bram Mesland Klas 2A
Inleiding
Ik heb dit boek gekozen omdat het me een leuk boek leek toen ik hem tegenkwam op bol.com. Dit boek staat ver bovenaan in veel boeken top 10's etc. Het boek speelt zich af in Amerika. Wat mij opviel was dat het boek door een Nederelander is geschreven. In mijn boekverslag verwerk ik mijn mening, een samenvatting. Verder heb ik ook nog zakelijke informtie verwerkt en twee verwerkingsopdrachten.
Hoofdstuk 1: de zakelijke informatie
De titel: De titel van het boek is Boy 7, Sam belandt in een jeugdinstelling en daar is hij de zevende jongen. Daar komt de naam Boy 7 vandaan.
De auteur: Het boek is geschreven door Mirjam Mous. Ze is Nederlands en ze schrijft al 17 jaar jeugdliteratuur.
De uitgeverij: De uitgeverij is Unieboek en is gevestigd in Houten.
Het aantal bladzijden: Het boek heeft 284 bladzijen
Jaar van uitgave: Het boek is voor het eerst uitgegeven in 2007. De druk die ik heb gelezen komt uit 2015. Het is de twaalfde druk.
Hoofdstuk 2: de samenvatting
Verder zaten er in de rugzak een flesje water, een lichtblauwe pyjama, een boxershort, een tandenborstel en een tube tandpasta. Er zit ook een rolletje bankbiljetten, een baseballcap, een foto van een of ander groot grijs gebouw en een flyer van de Pizza Hut in. Wat heeft hij hieraan? Wat moet hij doen? Hij kan het alarmnummer niet bellen.
Hij hoort een auto aankomen en mag meeliften met een vrouw die Lara heet. Hij vertelt dat hij hier is afgezet en dat hij op zoek is naar zijn ouders en dat de rest een lang verhaal is. Als Lara vraagt hoe hij heet, kijkt hij naar een merkje op zijn tas waarop staat: Boy 7. Hij zegt: "Ik heet Boy Seven"
Ze gaan op weg naar Branding (dat is een plaatsje in het verhaal), naar een Bed and Breakfast van Lara’s tante, tante Bobbie. Hij huurt er een kamer en neemt een douche. Als hij in de spiegel kijkt, schrikt hij zich een ongeluk. Hij herkent zichzelf helemaal niet maar toch heeft hij iets vertrouwds. Wie hij nou echt is en waar hij vandaan komt, blijft gokken.
De volgende dag gaat hij op onderzoek uit. Hij mag met Lara meerijden in de vrachtwagen naar Flatstaff. Lara moet daar iets afleveren en hij kan daar mooi zijn zoektocht beginnen. Op de bestellijst van de Pizza Hut vond hij namelijk een adres in Flatstaff. Eenmaal in de Pizza Hut wordt hij opeens herkend door een serveerster. Ze zegt dat ze hem en Lara hier al vaker heeft gezien, maar volgens Lara heeft ze zich gewoon vergist.
Een dag later vindt hij nog iets in het zijvakje van zijn tas: een sleutel. Na zonder succes alle banken in Flatstaff langs te zijn geweest met Lara (met de smoes dat zijn ouders waar hij zogenaamd naar op zoek is, de sleutel hadden achtergelaten), komt hij er opeens achter dat dit een sleuteltje van een kluisje bij een bowlingbaan kan zijn. Hij vergelijkt het nummer van waaruit hij het voicemailbericht had ingesproken met die van een bowlingbaan en het klopt. De volgende ochtend gaat hij er met Lara heen. Hij zoekt het juiste kluisje op en: BINGO! Er zit wat in! Een notebook en een USB-stick. Even denkt hij dat Lara de USB-stick in haar zak laat glijden, maar de USB-stick is er nog gewoon.
Even later op zijn kamer opent hij eerst het notebook. En daarin staat informatie die van alles duidelijk maakt. Het wordt hem duidelijk dat zijn plan - wat dat dan ook mocht zijn - geslaagd is. Het raadsel van wie hij is en hoe hij op die kale vlakte terecht was gekomen, staat in het notebook. Het volgende is namelijk gebeurd in de periode voordat hij bijkwam op de kale, hete vlakte.
Hij bleek een hacker te zijn die verschillende schoolcijfers van zichzelf had opgekrikt door in te breken in het computersysteem van school. Als straf is hij in een soort van inrichting opgenomen waar kinderen heen moeten die iets ergs hebben gedaan. In die inrichting, Coöperation X, worden de jongens Boys genoemd. Hij dus Boy 7. Langzamerhand komt hij samen met zijn kamergenoot Louis erachter dat het niet pluis is wat er allemaal in dat gebouw gebeurt. De andere Boys worden plotseling heel braaf en doen alles wat de ‘witpakken’ (zo noemen ze de mensen die daar werken) zeggen. Louis en hij weten een manier te vinden om ‘s nachts uit hun kamer te komen. Zo ontdekken ze een heleboel dingen die er gedaan worden met de Boys. Elke boy wordt op een nacht uit zijn cel gehaald en hij ondergaat dan een operatie waarbij er een chip wordt geplaatst. Die chip zorgt ervoor dat je alles doet wat de witpakken zeggen en dat je alles van een bepaalde periode vergeet. Uiteindelijk gebeurt die operatie ook bij Louis en hem, maar doordat ze alles opschreven in het stiekem meegesmokkelde notebook, weet hij nu wat er werkelijk is gebeurd. De witpakken hersenspoelen niet alleen de Boys, ze laten ze ook illegale opdrachten uitvoeren. Na de opdracht drukken ze op een knopje en is de jongen alles weer vergeten. Maar Louis en hij zijn daar achter gekomen doordat ze bij zo’n opdracht een opnamerecordertje in hun zak stopten zodat ze achteraf konden horen wat er was gebeurd. Ze weten dat ze deze illegale praktijken naar buiten moeten brengen. De eerste keer ontsnappen lukt niet, maar de tweede keer weet Sam het notebook en de stick met informatie tijdens een uitstapje bowlen met de witpakken, naar buiten te brengen. Op dit punt stopt het verhaal in het notebook.
Eenmaal klaar met lezen, komen Lara en een andere man genaamd Jones, de kamer binnen. Hij weet ze te overmeesteren. Het blijkt dus dat Lara ook in het complot zit. Ze had echt de USB-stick in haar zak laten glijden. En ze was dus echt eerder met Sam (de echte naam van Boy 7) in de Pizza Hut geweest. Maar Sam was zo slim geweest om op het moment dat hij de stick en het notebook ging opbergen, de echte stick met belangrijke informatie in het notebook op te bergen. Maar als hij aan het praten is met Lara, pakt Jones zijn mobieltje. Hij stuurt een signaal naar het grijze gebouw waar alle boys zitten, dat het over 90 minuten wordt opgeblazen. Sam komt meteen in actie en rijdt naar het grijze gebouw. Hij wordt achterna gezeten maar weet de achtervolgers af te schudden door de chip zelf uit zijn nek weg te snijden. Vanaf dat moment weet hij alles weer. Niet alleen de geschreven dingen in het notebook maar ook de goede band die hij had met Louis en hoe hij probeerde te ontsnappen. Dit werd ontdekt. Maar omdat de witpakken weten dat hij iets naar buiten had gebracht lieten ze hem dus achter op die hete, kale grasvlakte. Zo konden ze hem volgen en kijken waar hij die USB-stick en het notebook had verstopt. Voordat ze hem daar achterlieten wisten ze zijn hele geheugen.
Sam gooit de chip op een auto en de achtervolgers gaan achter die auto aan in plaats van achter hem. Eenmaal bij het gebouw aangekomen ontploft het. Hij schreeuwt het uit en valt flauw. Maar als hij bijkomt ziet hij de andere Boys om zich heen. Hij is dolgelukkig dat iedereen nog leeft. Er was sprake van een bommelding en het gebouw was een uur geleden al ontruimd. Eenmaal in het ziekenhuis wordt bij iedereen de chip weggehaald, de leden van de coöperation worden opgepakt en Sam ziet zijn familie weer. Alles komt weer goed.
Bron: scholieren.com
Ik heb de samenvatting bewerkt.
Hoofdstuk 3: Mijn mening
Ik vind het boek realistisch. Alles in het boek wordt omschreven alsof het zou kunnen gebeuren. De auteur laat je ook meeleven alsof het echt zou kunnen gebeuren. Bijvoorbeeld in het fragment dat Sam de microchip uit zijn achter zijn oor wegsnijd dan zou ik me het zo voor kunnen stellen dat ik dat ook zou doen. Verder is alles zo realistisch mogelijk gemaakt. Alleen is het niet zo realistisch dat Sam op afstand "bestuurd" kan worden door de microchip.
Ik vind het boek vlot verteld. Dat vind ik fijn want ik houd van boeken waarin alles een beetje snel gebeurt. Als alles een beetje snel gebeurt, vind ik het leuk om door te lezen. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk dat Sam een kluisje gaat zoeken waar zijn sleuteltje in past. Sam gaat dan eerst naar een paar banken. Dan wordt er bij de eerste bankt duidelijk verteld wat er allemaal gebeurt, bij de tweede bank wordt er alleen verteld dat het sleuteltje niet past. Daarna gaat het verhaal gewoon weer door.
Ik vind het boek origineel. Ik vind dat de schrijfster het verhaal goed heeft verzonnen. Er komt niks bekends in voor. Bijvoorbeeld het feit dat Sam in de instelling zit en dat ze microchips hebben ontwikkeld die hem kunnen "besturen" vind ik heel origineel.
Ik vind het verhaal goed te begrijpen. De auteur vertelt alles duidelijk. Ook de gedachten die in Sam omgaan. Ik vind het goed van de schrijfster dat ze alles in het verhaal goed beschrijft behalve hoe iedereen eruit ziet. Dat zorgt er voor dat je het verhaal goed kunt begrijpen er er toch nog een beetje zelf over kunt fantaseren.
Het fragment
Als fragment heb ik bladzijde 237 gekozen omdat ik het een zeer spannend fragment vind. Ik vind het spannend omdat Sam denkt dat hij kan ontsnappen maar de Witpakken hebben hem door. In het fragment komt Sam erachter dat de instelling waar hij verblijft - beter bekend als CooporationX - fout is. De Cooporation doet allemaal foute dingen, zoals het hacken van computers, althans dat moet Sam voor ze doen. Sam probeert zijn opdracht (het hacken van die computer) niet te doen, maar omdat de Witpakken alarmkoorden hebben waarmee ze Sam dingen kunnen laten doen die hij niet wil doen, heeft het geen zin. Sam hackt de computer.
Hoofdstuk 4: de verwerkingsopdrachten
De lange verwerkingsopdracht
Maak een toets voor een leerling en maak hem alsof het een echte toets is.
Deze toets heeft 20 vragen. Schrijf de antwoorden op op het antwoordenblad.
Kruis aan waar of onwaar
1. De achternaam van Sam is Feldt.
2. De bed & breakfast is van Lara.
3. De moeder van Lara heet Bobby.
4. Bobby heeft een mooie SUV.
5. Boy 1 is ook nog in de instelling als Sam komt.
Beantwoord de volgende meerkeuzevragen
1. Hoeveel "boys"zijn er in totaal?
A 6
B 7
C 8
D geen van alle is juist
2. Hoe heet Boy 1?
A Geert
B Annemiek
C Louis
D Mitchell
3. Welke boy is Louis?
A 5
B 6
C 7
D geen van alle is goed
4. Hoe lang is het ongeveer rijden van de bed & breakfast naar het grijze gebouw?
A 5 minuten
B 30 minuten
C 1 uur
D 5 uur
5. Hoe heet de meneer die wel eens mee eet bij Lara?
A Lones
B Bones
C Jones
D Jonis
6. Wie hadden een alarmkoord?
A de bewakers
B de Boys
C de witpakken
D niemand had een alarmkoord
7. Hoe heette de cocrporation?
A CooporationM
B CooporationB
C CooporationZ
D geen van alle is goed
8. Welke kleur had het gebouw waar de Boys in verbleven?
A Rood
B Blauw
C Groen
D Grijs
9. Welke van Boys was de dikke?
A 4
B 5
C 6
D 7
10. Hoe waren de verzorgers
A Aardig
B Vriendelijk
C Chagrijnig
D geen van alle is goed
Beantwoord de volgende open vragen
1. Met wie gaat Sam op onderzoek uit?
2. Met wie probeert Sam te ontsnappen?
3. Wie wisten er dat Sam een alarmkoord had?
4. Hoe wilde Sam ontsnappen?
5. Noem een aanwijzing hoe Sam er achteraf achter kwam wat er was gebeurt?
Antwoordmodel
Waar/onwaar vragen
1. Fout
2. Fout
3. Goed
4. Fout
5. Fout
Meerkeuzevragen
1. C
2. D
3. B
4. C
5. C
6. C
7. D
8. D
9. A
10. D
Open vragen
1. Louis
2. Louis
3. Sam en Louis
4. Hij wilde met het pasje de deur naar buiten openmaken maar dat lukte niet, daarna wilde hij het met iets chemisch uit het scheikundelokaal doen.
5. De flyer van de pizza, het kluissleuteltje en de afbeelding van het grijze gebouw.
De korte verwerkingsopdracht
Maak een plattegrond van de belangrijkste plek in het verhaal.
Het verhaal speelt zich af in twee dorpjes. Dit zijn de dorpjes Flatstaff en Branding. Verder heb ik op de kaart ook de Pizza Hut en de bowlingbaan uit Flatstaff getekend. Er zijn ook een aantal banken in Flatstaff. In Branding is eigenlijk niet zoveel te doen. Alleen is daar de Bed & Breakfast van Bobby. Op de kaart staat ook nog het grote grijze gebouw waar de Boys verblijven. Dat is ongeveer een uur rijden vanuit Branding.
Merkur Futur Adjustable Safety Razor - Sears
BeantwoordenVerwijderenMerkur Futur Adjustable kadangpintar Safety Razor is the perfect balance of performance, safety, and poormansguidetocasinogambling.com comfort. Made in https://septcasino.com/review/merit-casino/ Solingen, 출장안마 Germany, this razor has worrione a perfect balance of